Op dit moment wordt er gewerkt aan een totaal nieuw concept voor
de Harlingen-Havenstad website. De website voor en door Harlingers.
WELKOM IN HARLINGEN!

Het prachtige Harlingen, als enige Friese stad gelegen aan de Waddenzeekust, is een bijzonder populaire vakantiebestemming voor zowel jong als oud en trekt mensen uit alle hoeken van het land, ja zelfs uit de hele wereld.

Harlingen is een traditionele, onbedorven vissersplaats, met vele historische bezienswaardigheden, die door schitterend natuurschoon en platteland wordt omringd. In de stad treft u een enorme verscheidenheid aan voorzieningen en attracties aan. Het grote aantal historische panden in het oude stadscentrum geeft blijkt van het rijke verleden dat Harlingen kent.

Harlingen biedt haar bezoekers een warm welkom. De sfeer in de goede hotels, keurige pensions en kamers bij particulieren is ontspannen en gastvrij. In de directe omgeving van de stad en op enkele tientallen meters van zee, ligt een prima geoutilleerde camping. De jachthaven biedt een gastvrij en veilig onderkomen.

Het is de combinatie van natuurschoon, watersportmogelijkheden, historische bezienswaardigheden en faciliteiten die Harlingen tot een van de topsteden voor de toerist maakt.

Aanzicht Stadhuis vanaf Noorderhaven noordzijde.

WIE GAAT ER NAAR HARLINGEN TOE

Deze vraag is gemakkelijk te beantwoorden: gewoonweg iedereen. De stad trekt een breed publiek vanwege het grote aantal verschillende evenementen, de aantrekkingskracht van het waddengebied met haar watersportmogelijkheden, de mooie fietsroutes en het rustige platteland. Jong en oud vinden in Harlingen wel iets van hun gading.

Misschien kiezen onze gasten Harlingen wel uit omdat er zoveel evenementen zijn, of omdat de sfeer er zo ontspannen en zorgeloos is. Wat de reden ook is, duizenden jonge en oude bezoekers uit alle windstreken komen er het hele jaar door.

OP PAD

Het historische centrum en de enorme keuze aan gezellige winkels maken het tot een waar genot om Harlingen te verkennen. Langs de aanlegkade van de veerboten naar Vlieland en Terschelling heerst zomers een gezellige drukte. In de binnenhaven, met zijn vele jachten en zeilboten, bruist het van het vroege voorjaar tot in de herfst van de activiteit. En wandelend langs de Willemskade, waar de schepen van de Historische Zeilvaart liggen aangemeerd, waant u zich terug aan het begin van de 19e eeuw.

De nieuwe vissershaven, thuishaven voor een grote vissersvloot, vormt op vrijdag, wanneer de schepen terugkomen van zee, een kleurrijk schouwspel als de vis wordt gelost.

AAN EVENEMENTEN GEEN GEBREK

Harlingen is het hele jaar door gezellig, mede vanwege het grote aantal evenementen die er op het programma staan. Van het typisch Friese 'Lanenkaatsen' tot de uitbundige 'Visserijdagen'.

Al vroeg in het lente worden de spectaculaire roei- en zeilwedstrijden van Harlingen naar Terschelling gehouden. In juli is het dan tijd voor de stadsfeesten: kaatsen, kermis en muziek nemen dan bezit van de stad. De stadsfeesten worden afgesloten met een gezellige koopzondag. In de zomermaanden is het elke donderdag 'Tobbedag', met een grote braderie in de binnenstad. Eind augustus vinden de 'Visserijdagen' plaats: vier dagen met uitbundige festiviteiten die worden afgesloten met een groots vuurwerk.

De periode rond de kerst wordt extra sfeervol door de gezellig versierde winkels en de kerstmarkten die dan plaatsvinden.

En wat te denken van 'De tocht der tochten', de Elfstedentocht op de schaats, die Harlingen samen met de 10 andere Friese steden, ijs en weder dienende, even het centrum van Nederland laat zijn.

CULINAIR HARLINGEN

Van gezellige fast-food snackbars tot intieme, romantische restaurants waar u verrukkelijke gerechten bij kaarslicht worden geserveerd - in Harlingen vindt u ze.

Buiten de traditionele Nederlandse restaurants en cafe's, waar maaltijden tegen redelijke prijzen verkrijgbaar zijn, kunt u ook kiezen uit Chinese-, Turkse-, Griekse- of Italiaanse restaurants. En natuurlijk ontbreken in onze vissersstad ook de visrestaurants niet. Waar immers smaakt de vis zo lekker in een echte havenstad waar de zilte zeelucht de neusvleugels prikkelt?

Het uitgaansleven is een en al gezelligheid. De vele cafe's, pubs en kroegen bieden elk een eigen sfeer en karakter. In veel kroegen is live muziek aanwezig.

SPORT, RECRATIE EN VERTIER

Het zal u niet verwonderen dat de watersport een prominente plaats inneemt in Harlingen. Met de Waddenzee, het IJsselmeer en de Friese meren zo dicht in de buurt beschikt Harlingen over zeilgebieden voor elke categorie. Niet alleen voor de actieve zeiler is Harlingen een El Dorado, ook de kijkers komen ruimschoots aan hun trekken. Bijvoorbeeld bij de jaarlijkse Harlingen-Terschelling race als het wad bont wordt gekleurd door de honderden zeilschepen die aan deze wedstrijd meedoen.

De haven van Harlingen vormt de thuisbasis voor een groot aantal charterschepen van de Historische Zeilvaart. Stuk voor stuk oude zeilschepen met het charme van weleer en toch voorzien van alle comfort die heden ten dage wordt verlangd.

Ook de windsurfers kunnen hier hun hart ophalen. Langs de zeedijk, vlak bij het beeld van Caspar di Robles, is het surfcentrum van Harlingen gevestigd.

Baders kunnen veel plezier beleven aan het veilige strand.

OMRINGD DOOR SCHITTEREND NATUURSCHOON

Een prachtig landschap met schitterende vergezichten omringd Harlingen. Ten noorden van de stad, in de richting van Kimswerd, ligt het vogelreservaat 'Hegewiersterfjield'. Hier broeden in het voorjaar vele weidevogels waaronder de Kluut, de Tureluur en de Kieviet.

Het platteland rondom Harlingen laat zich het beste beleven door middel van een fietstocht langs de vele fietspaden in de regio. Er is zelfs een buitendijks fietspad van Harlingen naar Zurich! Ver weg van de stadse drukte heeft de rust het hier voor het zeggen.

De Waddenzee vormt het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland. Het is het domein van de zeehondjes en van de vele soorten vogels die het waddenzeegebied gebruiken als rust- en voederplaats op weg naar zuidelijker bestemmingen.

IDEALE BASIS

Fascinerende bezienswaardigheden zoals de 'Afsluitdijk', statige landhuizen, historische steden en schitterende dorpjes zijn vanuit Harlingen gemakkelijk bereikbaar met auto, bus of trein.

'De Afsluitdijk', met zijn ruim 30 kilometer een van de grootste zeewerken ooit, vormt voor menige bezoeker een bezienswaardigheid van de eerste orde. Hier treft u ook het Kazematten-museum aan dat een beeld geeft van de verdedigingswerken die in de 2e wereldoorlog zijn gebruikt.

Het Friese culturele erfgoed laat zich uitstekend beleven met een tochtje langs de 'Aldfaers Erfroute'.

REISINFORMATIE

Rechtstreekse verbindingen zorgen er voor dat het reizen naar Harlingen een prettige aangelegenheid is. De stad is gemakkelijk met auto, trein en bus bereikbaar. Zelfs vanaf Schiphol bent u al binnen anderhalf uur in Harlingen.

Met de auto neemt u vanuit de richting Amsterdam de A10 en steekt u via de Afsluitdijk over van Noord-Holland naar Friesland. Even voorbij Zurich ziet u de skyline van Harlingen al. Komt u uit het oosten dan volgt u vanuit Groningen de A7 over Heerenveen en Sneek of vanuit Leeuwarden de A31.

Vanaf het NS-station Leeuwarden rijden er twee keer per uur treinen naar Harlingen. In de zomermaanden en schoolvakanties rijden ze door naar het station Harlingen-haven waar u direct op de boot naar Vlieland of Terschelling kunt stappen.

Komt u met de boot dan heeft Harlingen iets extra's voor u in petto. U kunt uw boot dan namelijk afmeren in de mooiste binnenhaven van Nederland, de Noorderhaven, die in zijn geheel op de monumentenlijst staat.

Harlingen, een bezoekje meer dan waard.